Agonia Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu

IMG_0094   IMG_0100   IMG_0102   IMG_0103   IMG_0135 IMG_0115   IMG_0125   IMG_0129   IMG_0133   IMG_0122 IMG_0134   La capătul Magistralei 4 a metroului bucureştean se află Parcul Bazilescu, o oază de verdeaţă ciuntită de siluetele masive şi terne ale blocurilor care au marcat o perioadă de tristă amintire în arhitectura capitalei, deşi au bucurat vremelnic pe cei comasaţi laolaltă într-un trai în comun în care buletinul de Bucureşti devenise o prioritate . Într-un mod cu totul deloc întâmplător în Bucureştii Noi există încă reminiscenţe ale începuturilor sale care se întrepătrund cu arhitectura comunistă aservită noii puteri de la Kremlin.

„ Teatrul de vară, edificiu realizat în Bucureşti cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953   (Al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor) face parte dintr-un ansamblu de dotări costruite în aceeaşi perioadă, pe Bulevardul Bucureştii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinistă. Parcul în suprafaţă de 17 hectare, amplasat pe latura de vest a bulevardului, a fost reamenajat în 1953 pentru a  oferi  noii construcţii „cadrul verde” adecvat, aleea principală şi cele ce înconjurau teatrul fiind  gândite ca menite să pună în valoare obiectul de arhitectură.”                          (  http://www.docomomo.ro/cladiri_doc_11_teatrul-de-vara-si-parcul-bazilescu-bucureti-1952-1953_pg_0.htm )

„ Teatrul de Vară , unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară cu o capacitate de 2000 de locuri, a fost lăsat în paragină. Clădirea din Parcul Bazilescu, un simbol al Cartierului Bucureştii Noi, se află în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în timp ce terenul pe care se află aceasta este în administrarea Primăriei Sectorului 1. Deşi faţada teatrului a fost renovată la începutul anilor 2000, în acest moment clădirea arată deplorabil şi este în pericol de prăbuşire. Intrarea în clădire este interzisă, iar pe gardurile ce-o împrejmuiesc se află mesaje ce avertizează asupra pericolului de prăbuşire. Câinii comunitari şi paznicii sunt acum singurii vizitatori ai Teatrului de Vară care înainte de ’89 găzduia frecvent concerte de muzică uşoară, muzică populară sau alte spectacole de varietăţi.

Acum, amfiteatrul ce ar putea găzdui evenimente culturale, teatrale sau muzicale este o altă ruină ce bântuie capitala. Potrivit locuitorilor din zonă, Teatrul de Vară nu a mai găzduit niciun eveniment de peste 20 de ani şi nu au fost demarate niciun fel de lucrări de reabilitare în afară de renovarea faţadei.

„Lipsa de fonduri din partea Ministerului şi lipsa de documentaţie sunt principalele probleme care împiedică renovarea clădirii” a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii şi Patrimoniului. În răspunsul oficial al Ministerului Culturii înaintat către redacţia B365.ro cu privire la posibilitatea renovării clădirii Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu se precizează faptul că Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CNCPT) a solicitat un aviz din partea Ministerului pentru lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizarea clădirii. Soluţia propusă de CNCPT a fost analizată în cadrul şedinţei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, care a cerut completarea documentaţiei tehnice şi a propus schimbarea soluţiei de modernizare care prevedea instalarea unei copertine. CNCPT a contestat decizia Comisiei Zonale şi a cerut reanalizarea solicitării de renovare. Până în acest moment, Ministerul Culturii nu a primit un plan refăcut de modernizare din partea CNCPT.

În 2004 Primăria Sectorului 1 a renovat Parcul Bazilescu, însă clădirea cu o vechime de aproape 60 de ani a Teatrului de Vară nu a fost inclusă în proiect, având alt proprietar. „S-au făcut demersuri anual, de 8 ani, pentru a trece clădirea de la Ministerul Culturii în administraţia Primăriei Sectorului 1, însă nu au avut succes. Nu a existat până în acest moment un argument puternic din partea Ministerului Culturii pentru faptul că nu dă clădirea în administrarea Primăriei, deşi noi avem disponibilitatea de a investi în refacerea sa şi redarea în circuitul public” a declarat pentru B365.ro Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. “ ( sursa : http://www.b365.ro/teatrul-de-vara-din-parcul-bazilescu_182234.html )

Nu pot înţelege de unde începe prostia şi unde se termină interesul de a distruge bunul public susţinut financiar şi prin efortul colectiv al oamenilor muncii cărora în acele timpuri nefericite li se reţineau bani din salariul lunar. Plătim în continuare, domnilor !

De ce lucrurile nu pot fi simplificate pentru a reda în circuitul cultural acest minunat, cândva, edificiu ?

Neînfricaţi de prăbuşirea ce pare iminentă, câţiva copii îşi găsesc locul de joacă în preajma teatrului între un carusel şi un bungee-jumping, iar alţii bat mingea improvizând poarta într-una din arcadele părăginite , întreg tabloul lăsând un gust amar pe care nu-l schimbă nici băncile noi şi nici gazonul îngrijit sau păpădia acvatică în care se oglindeşte soarele…

Reclame

2 gânduri despre &8222;Agonia Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.