De la Madrid spre Rai…şi înapoi (2) -Catedrala Santa Maria La Real de la Almudena-

Faţă-n faţă cu Palatul Regal se află catedrala Santa Maria la Real de la Almudena.

Aici s-a desfăşurat în ziua de 22 mai 2004 nunta Principelui moştenitor Felipe de Bourbon cu fosta prezentatoare de televiziune Letizia Ortiz Rocasolano, acum Prinţesă de Asturia şi prima “femeie din popor” care nu doar va deveni într-o bună zi regină, dar este şi prima femeie de origine spaniolă care va deveni în ultimul secol regină a ţării sale…  Prima nuntă regală în Spania din 1906 a fost urmărită la televizor de milioane de oameni transformând evenimentul într-unul plin de interes care nu a fost depăşit în audienţă decât de căsătoria Prinţului Charles cu Diana Spencer în 1981.

IMG_0845

 

IMG_0851

IMG_0907

IMG_0905

IMG_0860

Silueta catedralei este surprinzător de delicată şi de armonioasă în ciuda amplitudinii sale. Dacă te îndrepţi  spre ea dinspre Palatul Regal vei fii întâmpinat de o faţadă impunătoare, chiar austeră,  din care se revarsă trepte monumentale străjuite de firide în care se află statuiile sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, iar între ele, povestea desfăşurată în fresce imense care surprind convertirea lui Saul pe drumul Damascului şi umplerea cu peşte a năvoadelor pescarului Petru în Marea Galileei…Între Arhanghelii Mihail şi Gavril se află o uşă masivă din bronz care pare a clocoti într-o tăcută şi dreaptă aşteptare,  timp în care Fecioara Maria, Sfântă ocrotitoare a Madridului vegează miile de pelerini şi de preoţi ajunşi sub acoperământul catedralei.

IMG_0858

IMG_0843

Dinspre Calle Mayor este o intrare mai puţin ceremonioasă decât precedenta, intrarea cea  „ de toate zilele” străjuită de statuia Sf. Ioan Paul al II-lea, cel care în 15 iunie 1993 (construcţia catedralei a început în 1883 şi se va finaliza în 1944…)  a venit la Madrid pentru sfinţirea catedralei.

IMG_0865

Interiorul catedralei este solemn, lumina se joacă cu vitraliile intens colorate dând viaţă coloanelor înalte care susţin un plafon scufundat în desene decorative fascinante…

IMG_0878

IMG_0898

IMG_0901IMG_0894

Ceea ce a ajuns să fie venerată de sute de ani, ţesând în jurul ei legende şi îndreptând sufletele creştinilor este imaginea sculptată a Fecioarei de la Almudena, opera lui Diego Copin din Toledo, datând din secolul al XVI-lea, o replică a celei originale a cărei siluetă s-a pierdut în negura timpurilor…

Conform tradiţiei, atât originea imaginii Fecioarei care cu timpul s-a numit Sfânta Maria cea Adevărată de la Almudena, cât şi puternicul devotament pe care-l au madrilenii faţă de aceasta îşi au izvorul în vechimea sa apostolică. Se spune că a fost adusă în Spania de Apostolul Iacob, fiul lui Zevedeu şi se mai spune că a fost sculptată de Nicodim, pictată de Sf. Luca, aspecte deosebit de impresionante privind atribuirea unei origini atât de îndepărtate imaginii Fecioarei Maria.

La începutul sec. al VIII-lea, anterior iminenţei invaziei sarazine din anii 711-714, pentru evitarea profanării icoanei aceasta a fost ascunsă în zidul care înconjura oraşul.  În perioada 1083-1085, după recucerirea Magerit-ului ( viitorul Madrid ) Regele Alfonso al VI-lea pe când se afla în fruntea unei procesiuni religioase,  câteva pietre din zidul oraşului s-au desprins în chip inexplicabil dezvăluind un lăcaş în care se afla icoana Fecioarei Maria încadrată între două lumânări aprinse. Era 9 noiembrie 1085. De aici vine şi numele Almudena, derivând de la cuvântul arab “ almudaina”, adică fortificaţia oraşului.

Această zi de comemorare a Fecioarei de la Almudena a devenit o sărbătoare importantă la Madrid.

IMG_0883

 

„ Fecioară de la Almudena, Mamă şi Doamna Noastră,

Mă îndrept spre imaginea Ta cea Sfântă pentru a Te venera cu un devotament filial.

Tu, cea care ai fost ascunsă între zidurile vechiului Madrid, Te arăţi nouă astăzi ca o Mamă plină de dragoste.

Numele Tău de Almudena se referă la o fortăreaţă, ceea ce ne dă o permanentă putere de a ne simţi mereu în siguranţă la adăpostul credinţei şi a bisericii. Menţine viu şi puternic devotamentul nostru pentru ca nimic să nu ne abată de la drumul salvării noastre.

Patroană a oraşului Madrid, binecuvântează şi protejează pe cel care zilnic se roagă Ţie, chemându-te în ajutor şi pronunţând cu devotament numele Fiului Tău Care domneşte de-a pururi.”

( Rugăciunea Sf. Ioan Paul al II-lea către Fecioara Maria de la Almudena )

IMG_0896

 

Poate paşii îmi sunt nesiguri aici, poate mă simt stingheră aprinzând beculeţe cu 10 eurocenţi în locul lumânărilor, dar gândul străbate distanţe ce păreau incomensurabile  şi-mi găsesc pentru o clipă pacea lăuntrică.

A fost un alt drum către Rai, poarta s-a închis şi mă îndrept spre Madrid….

 

Va urma

 

 

 

4 gânduri despre &8222;De la Madrid spre Rai…şi înapoi (2) -Catedrala Santa Maria La Real de la Almudena-&8221;

  1. Superb…….felicitari pt talentul tau minunat,si pentru faptul ca împărtășești cu noi tot frumosul si binele pe care il cauți si găsești peste tot!!!!!!! Te pup si sper sa bem un ceai zilele astea împreuna!!!!!!! Cu drag Felicia❤️🌷

    נשלח מה-iPhone שלי

    ‫ב-8 בספט׳ 2015, בשעה 01:25, ‏‏Într-un cuvânt, Eliza… ‏ כתב/ה:‬

    > >

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.