„ Necrolog : A murit o casă. Avea 115 ani. Unii spun că a murit cu zile. „

6

1

 

3

5

9

 

10

1

26- 03-2016 „ Altă veste proastă: a început demolarea casei de negustor din strada Matei Voievod din dreptul străzii Mătăsari. Zona nu e protejată, casa nu e monument istoric. Legal, nu se poate face nimic. Primarul Onțanu a dat autorizația de demolare.  Casa a fost construită în 1901. Era o casă de negustor, cu vitrină de băcănie, pe fostul drum al Mărcuţei, un drum comercial important. Zona fost devoltată în sec. XVIII-XIX, fiind o zonă negustorească importantă – Mătăsari-Agricultori. Casa trebuia clasată, fiind specifică pentru Bucureştiul negustoresc, mai ales că era intactă, fără intervenţii .”( Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN -Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate- interviu HotNews.ro).

IMG_6194

 

7

Mă simt privilegiată că am asistat la ridicarea din anonimat a A.R.C.E.N.-ului însoţindu-i la interesantele tururi pietonale organizate pe străzile vechiului Bucureşti. Ca şi mine pot întări această afirmaţie sutele de persoane care li s-au alăturat pe parcursul manifestărilor organizate pornind din mahalaua Flămânda, Sf. Gheorghe Nou şi împrejurimile acestuia, Mătăsari, Icoanei, Calea Victoriei…Este fascinant să ai drept ghizi o mână de tineri entuziaşti care scot la iveală poveştile oraşului nostru, istoria sa şi zbuciumul sistematizărilor care de fiecare dată a prilejuit pierderi ireparabile pentru imaginea şi istoria Bucureştiului.

Îmi amintesc că am trecut pe lângă această casă de cel puţin două ori cu prilejul manifestării „ Femei pe Mătăsari”, unde A.R.C.E.N. a organizat tururi pietonale. Nu am crezut că-mi voi lua rămas bun de la ea deşi se afla în această stare deplorabilă.  Rodul unui sistem legislativ care a favorizat degringolada clădirilor istorice şi astfel îndepărtarea voită a acestora din calea unor interese meschine, casa negustorească din 1901 devenise o umbră care Dumnezeu ştie cum se mai ţinea dreaptă străjuind traficul intens de pe Matei Voievod. Propietarul a vândut-o, iar ştafeta a fost preluată cu destinaţia evidentă de a fi ştearsă de pe faţa pământului. Actualii propietari nu pot fi puşi la zid. Dar inepţia, hoţia şi pasivitatea celor care ar putea ameliora starea unor astfel de case şi de a le conserva măcar faţadele, da…

Astfel se află o mulţime de case vechi care-şi păstrează totuşi într-un veac de viaţă aspectul inedit al altui timp istoric de care Bucureştiul are nevoie pentru a se defini astăzi scăpând din fundătura mall-urilor şi a construcţiilor fără valoare artistică.

Ce mai urmează ? Candidatura Bucureştiului pentru Capitală Europeană în 2021…

Am un gust amar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un gând despre &8222;„ Necrolog : A murit o casă. Avea 115 ani. Unii spun că a murit cu zile. „&8221;

  1. Am apreciat ceea ce ai scris, nu ceea ce se intampla cu patrimoniul romanesc, nu doar in Bucuresti. Braila plange de asemenea… Si sigur ca ai dreptate; a murit cu zile… Ca multe alte case!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.